MoreRSS

site iconFrank MeeuwsenModify

A team lead for Kaliber Studio, a talented group of content specialists. He’s a pioneering blogger, author of Bloghelden, the definitive history of blogging in the Netherlands.
Please copy the RSS to your reader, or quickly subscribe to:

Inoreader Feedly Follow Feedbin Local Reader

Rss preview of Blog of Frank Meeuwsen

2025-04-15 16:11:00

De dataview plugin in Obsidian is krachtig en tegelijk een puzzel om goed in te stellen. Heb je een specifieke wens om de juiste notities uit je Dataview query te krijgen, dan kun je aan deze chatbot gewoon vragen wat je wilt en je krijgt de juiste dataview query terug. Superhandig! Nu nog integreren in Obsidian zelf :-)

AI na 2025 - Solarpunk versus cyberpunk

2025-04-14 03:50:15

Vanavond zag ik twee TED talks. Allereerst de digitale noodklok van Carole Cadwalladr. De journaliste waarschuwde in 2019 op hetzelfde podium voor de groeiende en ongebreidelde macht van BigTech, wat leidde tot rechtszaken die haar leven en werk bedreigden. Nu is ze terug, strijdlustig. En angstig. Voor wat komen gaat als ze nu weer de lijnen verbindt. De lijnen tussen de geopolitieke macht en de AI-techreuzen die zich nestelen in het centrum van de politiek. Haar verhaal is 17 minuten luisteren naar een oproep voor digitale ongehoorzaamheid, voor een publiek dat zichtbaar ongemakkelijker wordt door haar boodschap.

Daarna keek ik de fireside chat tussen TED directeur Chris Anderson en OpenAI CEO Sam Altman. Een minstens zo ongemakkelijk gesprek, omdat Anderson Altman verleidt meer te vertellen over zijn ethische en morele roadmap. Iets waar Altman deels in mee gaat, waar je merkt dat hij soms echt even na moet denken wat hij op welke manier zegt. Ik vraag me af of Altman anders op het podium zou zitten als Cadwalladr niet een dag eerder haar uitspraken op hetzelfde podium had gedaan. En hem direct aansprak. Ik kreeg het idee dat hij zich nu wat terughoudend opstelde. Veel van zijn uitspraken zijn in de trant “het zou anders moeten” en “wat we nodig hebben”, zonder daar al te veel eigen invulling aan te geven. Want daarmee legt hij de toekomst van OpenAI vast. Hij lijkt zich in te dekken dat hij het wel anders zou willen, maar dat het niet aan hem zal liggen als het toch anders loopt.

Hij kan bedachtzaam zijn en op het podium balanceren tussen fascinatie van de innovatie en de maatschappelijke implicaties. Ondertussen is hij onderdeel van de broligarchy en rolt hij open en bloot een systeem uit in OpenAI dat nu alle herinneringen en gesprekken die we hebben met de AI kan gebruiken voor toekomstige gesprekken. Het Stasi-gebouw van Cadwalladr wordt op klaarlichte dag onder onze neuzen gebouwd.

Ik hou van de technologie die OpenAI en anderen ontwikkelen en wat het mogelijk kan maken. Het fascineert me mateloos, net als het World Wide Web me 30 jaar geleden op het pad bracht waar ik nu ben. Maar tegelijkertijd zijn de gevaren en de implicaties torenhoog en overduidelijk. Zoals Cadwalladr zegt, “Politics is technology now”. Elke nieuwe innovatie kun je niet meer zien zonder de grote politieke en maatschappelijke veranderingen die het met zich meebrengt. Zoals Altman zelf zijn verhaal afsluit, als onze (klein-)kinderen in een wereld opgroeien, waar de door mensen gemaakte omgeving vele malen slimmer is dan zij zelf, door AI, wat voor wereld is dat dan? Hoe kunnen we veranderen van een dystopische cyberpunk naar een utopische solarpunk?

2025-04-09 17:23:33

Ik heb de organisatie SETUP en onderzoeker Siri Beerends hoog zitten. Maar haar stuk “Waarom we de AI boot prima kunnen missen” gaat wel érg kort door de bocht. Omdat er willekeurige “lollige” plaatjes worden gegenereerd, omdat nu al uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het schadelijk is, en zo worden er nog meer gevestigde tegenargumenten op een rij gezet. Kritiek op technische ontwikkelingen is goed en nodig. Ik zal de laatste zijn om er hoongelach op los te laten. Maar ik zoek zelf wat meer de nuance op. Wat kan er wél goed gaan. Wat kan wél met deze nieuwe technologie. Daarover later nog wel meer. Die gedachten moet ik echt eens rustig op een rij zetten.

Een eigen foto-bibliotheek optuigen

2025-04-07 03:26:15

Ik heb de hele ochtend met de selfhosted foto-app Immich zitten spelen. Hiermee kan ik al mijn foto’s op een eigen server zetten en ik heb er volledige controle over. Het is nogal een klus met meer dan 40.000 foto’s van de afgelopen 20 jaar. Waar datumvelden niet kloppen, foto’s meerdere malen in verschillende mappen staan. En dan mis ik nog heel veel materiaal. Het is nogal overweldigend om al die foto’s zo bij elkaar te zien. Zoekend naar de juiste datum. Of in elk geval een jáártal.

Zo kwam ik foto’s tegen van een feest in popzaal Mezz in Breda. Ik had geen idee meer wanneer dit ooit was, maar de kledingstijlen verraadde dat het ergens begin deze eeuw moest zijn geweest. Het zijn vooral foto’s van vrienden, bij de bar, in en rond de Mezz. Eigenlijk geen een foto van het concert dat we die avond bezochten. Ik zag op de achtergrond van de bar een poster van een aankomend concert. Met de datum vrijdag 3 juni. Een snelle zoektocht met Claude.ai gaf me uitsluitsel. Ik vroeg hem naar alle jaren tussen 2000 en 2010 waar 3 juni op een vrijdag valt. Alleen in 2005 viel 3 juni op een vrijdag. Even zoeken in de geschiedenis van Mezz en al snel kwam ik uit op 27 mei 2005, bij een concert van een AC/DC coverband. Dát kon ik me nog wel voor de geest halen. Toch handig, dat internet! Het mooie van Immich is dat ik de datum van foto’s direct goed kan zetten. Zo ontstaat langzaam maar zeker een mooie tijdlijn.

Waar ik écht heel blij van word is de gezichtsherkenning op de foto’s. Als ik het goed begrijp gebeurt die op de server zelf, gaat er niets naar allerlei BigTech serverboerderijen waar mijn gelaatstrekken tot in de eindigheid worden gemonetized. Ik wacht nog altijd op de eerste baardolie-sponsor, dus zo goed zal dat monetizen niet werken. De gezichtsherkenning haalt wel heel veel gezichten op. Van toevallige passanten op straat, mensen in het publiek bij een concert of een gezicht op een schilderij. Maar dat geeft niet, het stuurt me enorm veel toevallige paadjes in en ik vind het heerlijk. Er zit veel handmatig werk in het opschonen van de duizenden foto’s. En met de ingebakken, onvermijdelijke trips down memory lanes bij elke folder die ik open, kan dat nog wel een tijdje duren. Maar dat geeft niet. Ik heb tijd.

Ben je op zoek naar een soortgelijke oplossing? Ik heb de volgende opzet:

  • Een VPS bij Hetzner waar Immich in een Docker configuratie draait (schrijf ik hier vrij achteloos, maar de leercurve was steil voor me!)
  • Een Storage Box bij diezelfde Hetzner van 1 Terabyte, waar al mijn foto’s, video’s, muziek en archief is opgeslagen.
  • De map met foto’s op de Storage Box is gemount in de VPS, waarna ik ze dankzij de External Libraries in Immich ze direct kan binnenhalen en bewerken.

Hetzner is een Duitse cloudprovider met een goede staat van dienst. Ik kwam er terecht via Max en ik ben erg tevreden over hun diensten. Als je besluit gebruik te maken van hun diensten, doe dat via deze referral link, dan krijgen we beiden wat credits van onze Duitse vrienden!

2025-04-03 02:46:21

Afscheid van een film-icoon. Ik leerde Val Kilmer kennen in Real Genius in 1985. Maar zijn vertolking van Jim Morrison was iconisch. Maar kijk hem vooral als Elvis in True Romance.

Sowieso is heel True Romance een dijk van een film. Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Gary Oldman, Brad Pitt, Christopher Walken, Samuel L. Jackson, James Gandolfini… maar vooral Kilmer als Elvis!

The day the internet woke up

2025-04-02 22:54:13

The Day the Internet Woke Up. Een technicolor feverdream-glitch die zich over je heen stort op het moment dat de singulariteit zich manifesteert via een AI gedreven…iets. Dystopische Media Kunst, gemaakt door Antibody.tv.